<



IN HET BASISONDERWIJS

 
Home Auteur Doelen Lessen Lesideeën Materialen Foto's Nieuws Contact Links

 

Materialen
 

         
Algemene informatie over het materiaal van Continium:

Het Continium (voorheen Industrion) is gelegen in Kerkrade, pal naast station Kerkrade Centrum. Er zijn diverse exposities over technische onderwerpen te zien en buiten is er een 'tuin' met diverse natuurkundige experimenten. Om zelf aan de slag te gaan, is er het 'technolab'. In dit lab kunnen kinderen aan de slag met diverse technische proefjes en onderzoeken. Voor scholen is er een leskist beschikbaar over de industriële revolutie en de steenkolenmijnen. Die eerste sprak me bijzonder aan. In een grote kist zit een stoomfabriek, Lego en de bijbehorende handleidingen. Destijds (2006) was deze leskist voor €11,50 een week te huur, maar dat kan inmiddels iets duurder zijn geworden.
Omdat ik zelf al in het bezit was van een stoommachine en ik deze stoomfabriek zeer interessant vind, heb ik besloten ook zo'n fabriek te bouwen. Bij het (destijds nog) Industrion heb ik wat foto's gemaakt, waarna ik thuis ben gestart met de bouw van de stoomfabriek. Het heeft de nodige uren werk gekost, maar het resultaat mag er wat mij betreft dan ook zijn. Hoewel u hier foto's van mijn uitvoering ziet, is die van het Continium, op het model stoommachine na, identiek. Wanneer u deze materialen ook eens in wilt zetten in uw klas, moet u dus bij het Continium in Kerkrade zijn.

       
Naam, artikelnummer en foto: Omschrijving:   Doelgroep:
       
Stoomfabriek


Klik voor meer foto's

Dit model vormt een perfecte aansluiting/toevoeging bij een geschiedenisles in de bovenbouw over de industriële revolutie. De kinderen gaan in groepjes aan de slag met het bouwen van de zeven machines. Aan de hand van een filmpje van bijvoorbeeld Teleblik wordt vervolgens de werking van de stoommachine besproken. Wanneer dit gebeurd is, krijgen de machines een plek in de fabriek en wordt de stoommachine opgestookt. De kinderen kunnen nu de werking van de stoommachine en hun zelfgebouwde apparaat zien.   Bovenbouw
       

 

P.P. van Birgelen, 2007-2010

Naar beginpagina

Mail de webmaster

Naar boven